Groentips & Groeninfo

Tuintips maart

Klussen voor de eerste weken van maart

Voordat u naar buiten gaat is aandacht voor uw kamerplanten nuttig. Kijk goed welke planten nieuwe aarde nodig hebben (als de wortels te weinig ruimte hebben), welke planten te groot worden voor hun huidige pot. Geef ze nieuwe aarde. Let bij de aanschaf van potgrond op RHP-keurmerk met het oog op kwaliteit en milieu.

Het is nu de tijd om alle soorten siergrassen flink terug te knippen.
Randplanten als sedum, lievevrouwebedstro, hoorn­bloem (ceratrium). grasanjer kunt u - als ze te veel plaats innemen opnemen en in kleinere polletjes weer uitplanten. Doe het binnenste, oudste deel van de pollen weg, en herplant polletjes van de buitenrand. Vinca minor knipt u tot laag boven de grond af. Als ze straks gaan bloeien komen de bloemetjes beter tot hun recht.
Geef Longkruid (Pulmonaria) nu alvast mest, zodat ze straks tot volle bloei kunnen komen.
Van de Helleborus moet al het oude en verweerde blad afgeknipt worden. De knoppen komen te voorschijn en de bloemen komen beter tot hun recht.

Klimplanten
De zomerbloeiende clematissen kunt u nu flink terugsnoeien, tot 10/15 cm boven de grond. Kamperfoelie kunt u om het andere jaar wat uitdunnen om te voorkomen dat het een verwilderde boel wordt. U kunt het beste beginnen om een paar oude takken helemaal onderaan door te knippen en daarna deze takken stukje voor stukje te volgen, te ontwarren en weg te knippen. 
De Klimop kan geknipt. Klimplanten strak tegen de muur of het trellisscherm knippen, en altijd ongewenste uitlopers weghalen. Regelmatig  kort snoeien geeft steeds een mooi groen blad.

Bomen: controleer of de boombanden niet te strak zitten.
U kunt potjes met zaad van perkpelargoniums in huis op een lichte plaats laten ontkiemen.
Het echte tuinseizoen begint vanaf half maart of  nog iets later. Dus voor het grote werk moet u nog even geduld hebben!

Tweede helft maart

Rozen
Half maart moeten de rozen gesnoeid worden, (als het niet meer vriest) op het derde buitenste oog snoeien en elk jaar wat oude takken binnen uit snoeien. Als je veel rozen hebt kunnen ze ook iets boven de grond afgesnoeid worden.
Rozen: dood hout wegknippen en dunnen twijgjes ook.
Schimmelziekten na het snoeien, zodra de eerste blaadjes verschijnen spuiten met Baycor en ook op de grond er omheen.
Het bestrijden van luis (binnen 7-10 dagen) 2 maal spuiten  

Vanaf half maart..........

Tuin opruimen en snoeien..

Hortensia’s
De Hydrangea macrophylla bloeit op knoppen gevormd in vorig seizoen. Snoeien is dus uit den boze. Alleen oude of dikke takken helemaal tot op de grond wegknippen voordat de jonge bladeren verschijnen. 

Klimrozen snoeien, gedeeltelijke verjongingen: oude scheuten zo diep mogelijk wegnemen; de de zijtakken aan de scheuten die gebloeid hebben op 1 a 2 cm. wegsnoei­en. De scheu­ten vormen ieder jaar toch weer nieuwe zijtakken. Na het snoeien moet er een 'open' indruk ontstaan.

bladverliezende heesters die op eenjarig hout bloeien nu snoei­en: Buddleia, Ceanothus (niet de lage, die moet na de bloei ge­snoeid), Caryopteris, Hydrangea paniculata (tot op onderste paar knoppen - ca. 45 cm.) Cornus alba zo nodig de helft van de takken, spirea bumalda, Hypericum.

Snoeien en mesten gaan altijd samen

 

meer
15
Jul
Knollentuin zonder ziel
12
Jul
foto’s voor de stortbuien van vandaag